18 Kasım 2014 Salı

Süsen Çiçeği - İris - Bitki TV



İlaç şeklinde kullanmak üzere, kuru kökler toz haline getirilip su ile kaynatılır.

Dahilen küçük miktarlarda idrar ve balgam söktürücü yüksek miktarlarda kusturucu rol oynar. 40 gr. süsen 1 It. suda kaynatılarak günde 2-3 bardak içilir. Haricen de yaraları iyi etmesi için kullanılır.

Değişik bir tip olan bataklık süseninin ise ayrıca mide-barsak gazlarını giderici etkisi de mevcuttur.

Mine Çiçeği - Verbena - Bitki TV



Haziran ayında sepetler taze hasat edilmiş yemyeşil yapraklarla dolarken Akdenizin pazar yerleri Mineçiçeği kokusuyla dolup taşar. Bu çiçeğin ferah, limoni kokusu kilometrelerce ötelere taşınır. Yaz mevsimi gelip te havalar ısındığında mine çiçeği yaprakları buzlu bitki çaylarının ya da ekşimsi sorbelerin yapımında kullanılır.


Meyan Kökü - Glycyrrhize Glabra -Yambalı - Bitki TV



Bu şifalı bitkinin faydaları kadar zararları da bulunabilir. Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki her bitkinin fazlası zarardır ve meyan kökünün de aşırı kullanımı zarar verebilir. Ayrıca bazı durumlarda, bazı kişilerin kullanmaması gerekir. Gebelik yani hamilelik sırasında ve emziren bayanların kullanmamasını tavsiye ederiz. Anemi yani kansızlık hastalığı bulunanlar ile hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastaları kullanmamalıdır. Çocukların da tüketmemesini tavsiye ederiz. Fazla miktarda tüketilirse yüksek tansiyona ya da baş ağrısına sebep olur

Maydanoz - Petroselinum Sativum - Bitkisi - Bitki TV



Maydonozun kurutulması çok önemlidir. En iyisi suni koşullarda 40 oC'de kurutmaktır. Kökler ise 80 oC'de kurutulmalıdır. Eğer düşük sıcaklıkta kurutulur ise kurutma çok uzun süreceği gibi, köklerin sadece dış kısmı kurur, iç kısmı rutubetli kalır. Bu durumda kolayca çürüyebilir.

Özellikle yaprak maydanoz hasat edildikten sonra içerdiği su ve uçucu yağ oranında büyük değişme olmaktadır. Su oranı biçimden itibaren azalmasına karşın uçucu yağ oranı önce artmakta ilk iki gün sonra yeniden azalmaktadır.

Yasemin - Yasemen - Flos Jasmini Bitkisi - Bitki TV



YASEMİN ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Günümüzde yasemin çayları artık poşete de girdi. İster poşetle isterse de yasemin bitkisinin kurutulmuş çiçeklerini aktarlardan alarak tedarik edebilirsiniz. Her bitki çayında olduğu gibi yasemin çayının da kaynatılması doğru değildir. Kaynatıldığında tadının acımsı ve renginin siyaha çaldığını fark edersiniz.

Kaynamış suya ilave edilen kurutulmuş çiçekler 10 dakika kadar bekletilerek demleme yapılır. Demlenirken kapalı bir kapta olmasına dikkat ediniz. 10 dakika sonra muhteşen sakinleştirici özellikteki yasemin çayınız hazırdır. Çayınızda şeker kullanmanızı önermiyoruz ama isterseniz bir miktar balla tatlandırabilirsiniz.

Roka - Eruca Sative - Garden Rocket - Bitki TV



abani olarak doğada mevcut olduğu gibi tarım amacıyla da yetiştirilir. Roka İtalya, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerinde genellikle salata ve garnitür olarak kullanılır. Ancak bazı ülkelerde yemek olarak da pişirilir. Örneğin Slovenya'nın Koper bölgesinde peynirli börek yapımında kullanılır. İtalya'da özellikle Venedik kenti civarında pizza ve makarna yemeklerine konur. Roka son 20 yıl içinde zengin ve acımsı lezzeti nedeniyle Akdeniz ülkeleri dışında da yayılmaya başladı. Özellikle Batı Avrupa ve ABD'de de kullanılır hale geldi.

Kekik - Catır - Güveyotu - Thymus Vulgaris



Özellikle iltihaplı yaraların temizliğinde ve iyileştirilmesinde etkili olur

Akne tedavisinde de temizleyici ve iyileştirici etkileri görülür.

Kekik suyu gargarası ağız ve boğaz antiseptiği olarak faydalıdır.

Kullanım Şekli : 2-3 tatlı kaşığı bitki suda kaynatılarak elde edilen çay yaralara ve akneli yerlere dıştan uygulanır.

Yorgunluk ve halsizliklerde banyosu faydalıdır. Zindelik hissi verir.